Video Info & Transcript

Video Transcript: 

Of je nu schoenen koopt, je rekening bekijkt of met je vrienden chat, bijna iedereen van ons is afhankelijk van het Internet. Helaas is het makkelijk om je voor de gek te laten houden door websites die erop uitzijn je geld of je geheime gegevens te stelen.

Gelukkig is het nu makkelijker om te controleren of een website veilig is.

Dit is Veilige Websites verklaard door Common Craft.

Wanneer je op een website een transactie verricht of je geheime gegevens invoert, let dan op de volgende 2 dingen.

De eerste is de verbinding van jouw computer naar de computer van het bedrijf. Je naam, bankgegevens en andere info moeten van de ene computer naar de andere.Deze verbinding moet veilig zijn zodat criminelen de gegevens onderweg niet kunnen zien.

Ten tweede moet je weten of je het bedrijf kunt vertrouwen. Als dat het geval is en de verbinding is beveiligd dan zijn je gegevens veilig. Maar hoe weet je dat?

Asl je weet waar je naar moet zoeken of een website beveiligd is is al een grote stap. Laten we eens verder naar onze verbinding kijken.

Beveiligde wesbites versleutelen informatie voor het verstuurd wordt tussen computers. Hierdoor is het compleet onleesbaar voor criminelen. Alleen de computer aan de andere kant kan het lezen, daardoor is het veilig.

Er zijn 2 manieren om te controleren of een verbinding beveiligd is. Kijk in de adresbalk, waar normaal “http:” staat. Beveiligde sites beginnen hun adres met “httpS:”, de s van het Engelse secure.

Je kaunt ook zoeken naar het hangslotje in je browser. Zie je “httpS” en het hangslotje dan is de verbinding beveiligd en dus veilig.

Maar het bedrijf achter de website dan? Hoe weet je dat het geen crimineel met een beveiligde verbinding is? Een nieuw systeem maakt dit makkelijk te checken.

Nieuwere webbrowsers gebruiken kleuren en bedrijfsnamen in de adresbalk zodat je weet of een site betrouwbaar is. Het werkt als volgt. Bedrijven die afhankelijk zijn van beveiliging kunnen hun website laten inspecteren en certifiëren door een onafhankelijke instantie.

Deze strenge inspectie zorgen ervoor dat het bedrijf en de website betrouwbaar zijn en een een beveiligde verbinding gebruiken. Als ze slagen voor de inspectie dan krijgt de site een EV SSL certificaat en alleen sites met zo’n certificaat hebben een gekleurde adresbalk, inclusief de bedrijfsnaam met het adres.

Groen betekent “OK”, rood is STOP.

Dit inspectieproces betekent dat criminelen het certificaat niet kunnen bemachtigen dat nodig is om de kleureninformatie weer te geven. Dus als je een site die je het groene licht geeft, dan zit je safe!

Als je het nieuws leest of het weerbericht bekijkt dan doet beveiliging er niet zo toe, dus maak je niet sappel als je geen groene balk ziet of beveiligingsinfo. Beveiliging doet er pas toe als je kredietkaartnummers, paswoorden en privé-info uitwisselt over het Internet.

Bijvoorbeeld als je iets koopt let dan op je browser. Zoek naar de “s” in het adres en het hangslotje om er zeker van te zijn dat het veilig is. En als je bezorg bent dat de site fraudegevoelig is zoek dan naar het groene licht.

Als dit allemaal zo is kun je er gerust op zijn dat je gegevens veilig zijn.

Dit was veilige websites verklaard door Common Craft.

What it teaches: 

Vandaag de dag is veiligheid een prioriteit voor websites, maar het is moeilijk te zien of een website veillig is en hoe. Deze video leert je de grondbeginselen van veilige websites en hoe en waaraan je een veilige website herkent.

  • Een overzicht van de meest gangbare veiligheids risico's
  • Hoe SSL versleuteling werkt
  • Hoe herken je een veilige verbinding
  • Wanneer veiligheid het belanrijkst is

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More