Video Info & Transcript

Video Transcript: 

Je hebt het woord vast wel eens gezien, of de websites en misschien heb je er wel eentje. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat nou de ophef over Blogs is?

Dit is Blogs verklaard door Common Craft.

Om Blogs te snappen, moet je je eens afvragen wie het nieuws maakte in de 20e eeuw en wie het nu maakt.

 

In de 20e eeuw werd het nieuws professioneel gemaakt. Als er ergens nieuws was, schreven verslaggevers het artikel en een selecte groep bepaalde wat er in de krant kwam of werd uitgezonden. Nieuws was mainstream: algemeen en beperkt.

De 21ste eeuw veranderde het nieuws in professioneel én persoonlijk. Het weblog of kortweg blog kwam in zwang en iedereen kon ineens verslaggever en uitgever zijn – vaak gratis.

Toen blogs populair werden, had je ineens miljoenen nieuwsbronnen die elk de lezers hun versie van het nieuws boden.

We gebruiken het woord “nieuws” losjes. Echter, is niet alles nieuws? Met een Blog kan een middenstander nieuws over zijn zaak delen, een moeder haar familie, of een sporter nieuwtjes met zijn fans. Dit zijn allemaal “bloggers”.

 

Hoe komt dit? Wel, blogs maken dat je nieuws op het web makkelijk kan delen. Iemand met een idee kan met één klik een blog beginnen en dit minuten later delen. Zo werkt het.

Blogs zijn websites die zijn samengesteld uit blog postings – individuele nieuwsartikelen, net als bij de krant. Bloggers schrijven in zo’n veld als ze een nieuw artikel willen posten.

Met één klik verschijnt de posting boven aan de webpagina, boven het stuk van gisteren. Met de tijd wordt het blog een verzameling van postings, netjes geordend. Maar elk bericht kan voorzien worden van kommentaar door de lezers. Een blog gaat 2 kanten op.
 

In de realiteit gaat het er niet om hoe blogs werken – het gaat erom wat jij ermee doet.

Stel je voor jouw blog gaat over groener leven en buiten fotografie. Het laat zien wat jou bezighoudt. Zo kun je een relatie met je lezers aangaan en bloggers met vergelijkbare interesses.

Nu we het toch over relaties hebben, bloggers werken vaak samen. Naast commentaren, lees je elkaars berichten, citeer je elkaar en link je de blogs met elkaar. Zo vorm je een bloggersgemeenschap die elkaar inspireert en motiveert.

 

Of omdat het zo gemakkelijk is of de mogelijkheden die ze bieden, blogs zijn niet meer weg te denken.
 

Sinds 2003 zijn er meer dan 70 miljoen blogs opgezet, elk met een eigen kijk op het nieuws.  Dus boeit is dat blogs mensen zoals jij de macht over de media kregen en hun persoonlijke nieuws delen met heel veel kleine publieksgroepen.

Het is dus aan jou – wat ga jij doen met deze nieuwe macht? Je kunt er donder op zeggen dat er een groep mensen is die willen horen wat jij te zeggen hebt.

Dit was Blogs verklaard door Common Craft.

What it teaches: 

Deze video introduceert het concept van blogs als een manier om iedereen de mogelijkheid te hebben om nieuws en informatie te delen. Deze video laat zien:

  • Hoe blogs het concept van nieuws in de 21e eeuw verandert
  • Hoe je blogs maakt en organiseert
  • De rol van blogs bij het bij elkaar brengen van gelijkdenkenden
  • Hoe blogs conversatie en netwerken mogelijk maken

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More