Video Info & Transcript

Video Transcript: 

Je hebt vast wel een encyclopedie gezien. Of je een weddenschap hebt of met een schoolproject bezig bent, deze boeken hebben het antwoord. Maar tegenwoordig draait de wereld zo hard dat het onmogelijk is voor boeken om bij te blijven. Gelukkig is er nu een nieuwe encyclopedia die online en gratis is gemaakt door duizenden mensen dagelijks wordt aangepast.

Dit is Wikipedia verklaard door Common Craft.

 

De gedachte dat duizenden vrijwillgers een online encyclopedia konden maken klonk onmogelijk maar dankzij nieuwe technologie en beleid Wikipedia is nu de top 5 site op het web. Het wordt gerund door een stichting zonder winstoogmerk met als doel alle kennis beschikbaar te maken voor de hele wereld.

 

Om te zien hoe het werkt kijken we naar “wiki” in Wikipedia. Een wiki is een pagina die door gebruikers kan worden aangepast. Mbv edit passen ze de site aan en dan slaan ze de pagina op om het met de wereld te delen. Zo dragen vrijwilligers bij aan informatie over vrijwel ieder onderwerp op Wikipedia. En omdat Wikipedia een website is zin er geen grenzen aan het aantal onderwerpen die het kan beslaan.

 

Een wiki verandert constant. Als er een bekend iemand overlijdt wordt Wikipedia bijgewerkt. Is er nieuws, dan groeit Wikipedia. Het werkt alleen omdat tienduizenden vrijwilligers hun steentje bijdragen en er voor zorgen dat Wikipedia een betrouwbare bron van feitelijke informatie blijft. Gebruikers en leden zien veranderingen als ze gebeuren in het artikel. Als iemand bijvoorbeeld een advertentie plaatst, wat verboden is op Wikipedia, halen de anderen het er weer af en zo blijft de integriteit bewaard.

 

Dit betekent dat elke verandering geinspecteerd wordt en aan 2 regels onderhevig is:

 

Is het te verifieren? Dit is van belang voor de kwaliteit. Daarom zijn Wikipedia artikelen aangewezen op gepubliceerde bronnen als boeken of kranten – bekend om hun feitelijke correctheid.

 

De eis van bronvermelding in artikelen en citaten zorgt ervoor dat Wikipedia artikelen feitelijk zijn en van hoge kwaliteit. Is het niet gecontroleerd dan kan het niet op Wikipedia. Je mag bijv. zeggen dat de werkloosheid in de VS in 1935 20.1% was, maar je moet dan wel de bron vermelden zodat het op Wikipedia mag blijven. In dit geval zijn vele geschiedenis boeken betrwoubare bronnen. De tweede regele vereist een objectief gezichtspunt.

 

Al het Wikipedia materiaal moet eerlijk en onbevooroordeeld gepresenteerd  worden, net als iedere andere encyclopedie. Daarom is Wikipedia geen plek om je eigen mening te delen.

 

Stel je bent een voorstander van vaccinaties en je zegt “iedere ouder zou zijn kind moeten laten vaccineren.” Jammer genoeg is dit bevooroordeeld en veroozaakt een verschil van mening. Je kunt wel gepubliceerde meningen van experts vermelden. Bijvoorbeeld; “vaccinatie van  alle kinderen in de USA redt de levens van ca. 33.000 kinderen,” is met de bron vermelding iets dat op feiten kan worden getoetst. Is er ook een tegengestelde mening, dan moet dit vermeld worden om evenwicht en neutraliteit te bewaren. Het artikel zou alle belangrijke meningen moeten vermelden zonder er een te verdedigen.

 

Deze twee regels en de vrijwilligers die ze bewaken zorgen ervoor dat Wikipedia een betrouwbare bron blijft die dagelijks groeit. En je kunt je eigen bijdrage leveren – het hoort allemaal bij het maken van een gratis encyclopedie – de grootste uit de menselijke geschiedenis.

 

Dit was Wikipedia verklaard door Common Craft.

What it teaches: 

Wikipedia is een geweldig naslagwerk, maar het is niet altijd even duidelijk wie en wat de standaard van de artikelen feitelijk en kwalitatief hooghoudt. Deze video bespreekt de technologie en de methodiek achter Wikipedia. We spraken met de Wikimedia Stichting om zodanig de waarden en pratijken te waarborgen. Het leert ons:

  • Waarom een online encyclopedie nodig is
  • De grondbesginselen voor het aanpassen van een wiki pagina
  • Hoe vrijwilligers werken om kwaliteit te waarborgen
  • De twee vuistregels die op elk artikel toepasbaar zijn.

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More