Video Info & Transcript

Video Transcript: 

Vaak is je paswoord het enige wat er tussen jouw geheime gegevens en criminelen staat. Valt het in hun handen, dan kunnen ze bij je rekening en privébestanden en kunnen ze ellende aanrichten. Daarom verdient het aandacht om te weten wat een paswoord goed en veilig maakt.

Dit is Veilige Paswoorden verklaard door Common Craft.

 

De kans bestaat dat je iedere dag wel paswoorden gebruikt. Om je PC te openenen, login van je websites, op je werk.

 

Het is is makkelijk om een makkelijk paswoord te hebben dat overal werkt. Jammer maar dat kan een probleem zijn. Criminelen zijn goed in het raden van paswoorden. Sommigen hebben programma’s die het miljoenen keren proberen tot het werkt.

 

En als ze dan al iets over je weten, deste beter. Het is aan jou om een paswoord te verzinnen dat moeilijk te raden is. Zo bijvoorbeeld:

 

De eerste gedachte is je hond, of je geboortedatum,  je adres of je telefoonnummer. Veel te makkelijk voor criminelen om te vinden, dus niet doen. Je paswoord bevat niks van jou.

 

Gelukkig zijn er moeilijk te raden maar makkelijk te onthouden paswoorden. Stel je voor: behalve woorden zijn zinssneden ook makkelijk te onthouden. De woorden van je favoriete song, een citaat. Voorbeeld is: “Wilhemus van Nassau ben ik van Duitsen bloed.” Dit is makkelijk te onthouden, toch?

 

Hier heb je je paswoord – de eerste letter van ieder woord. In dit voorbeeld wordt dit je paswoord. Niet makkelijk te raden en wel hierom. Het staat niet in het woordenboek. Dan wordt raden al moeilijker. Er zijn meer dan 60.000 woordenin het Nederlands maar een computer raadt ze in in mum van tijd dus niet doen.

 

Maar er is nog meer. Je kunt je paswoord moeilijke maken door hoofd- en kleine letters, cijfers of symbolen te gebruiken. Dit is dus een heel goed paswoord  maar er blijft nog een risico.

 

Als je het opschrijft let danop waar je het bewaart. Iemand kan over je schouder kijken of in je prullenmand vinden. Aan je familie geven is ook niet risicoloos – ze zijn misschien niet zo voorzichtig als jij. Alleen jij mag je paswoord kennen.

 

Criminelen proberen je te foppen en het hen te overhandigen in een telefoongesprek. Geef  nooit je paswoord over de telefoon.

 

Kijk ook uit voor emails die om je paswoord vragen – dit is bijna altijd fraude. Om problemen te voorkomen, gebruik niet overal hetzelfde paswoord. Dit is alsof je een loper hebt die als je geheimen opent. De gevolgen zijn niet te overzien als je het verliest.

 

Kijk ook uit als je het gebruikt op een vreemde PC. Stel je checkt je email ine in een winkel, bibliotheek of internetcafé. Je logt in, bekijkt je email en loopt weg. De volgende gebruiker heeft nou toegang tot al je emails. Denk eraan; altijd uitloggen op een computer die niet van jou is.

 

Paswoorden zijn een heel belangrijk gedeelte van je leven online, en voor je het weet zit je in de penarie. Als je de risko’s kent en betere paswoords bedenkt voelen we ons al een beetje veiliger.

Dit was Veilige Paswoorden verklaard door Common Craft.

What it teaches: 

Een paswoord is essentieel op het Web en criminelen zijn erg vaardig geworden in het raden ervan. Deze video laat zien wat de gevaren zijn en hoe je een veilig paswoord maakt en het geheim houdt. Bevat de volgende punten:

  • Risico's van paswoorden
  • Een goed paswoord maken
  • Je paswoord geheim houden
  • De gevaren van gedeelde computers

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More