Video Info & Transcript

Video Transcript: 

Welkom bij Social Bookmarking verklaard door Common Craft. Het is teveel gewoon. Weet je dat er meer dan 15 miljard webpagina’s zijn? Om daar wijs uit te worden, moeten we een manier vinden om de beste sites eruit te plukken en bewaren voor later.

Welke keuzes hebben we? We kunnen een bookmark toevoegen aan je  favoriete sites in je browser. Nah, dat wordt al gauw rommelig. Bovendien zitten die vast aan een computer. Dit is de oude manier.

Er is een manier die geen browser nodig heeft, maar een website. Dit noemen we een social bookmarking site en welke we vandaag gebruiken is Delicious. Veel zinvoller en leuker. 3 dingen zijn belangrijk: hoe beginnen we, hoe worden bookmarks gerangschikt mbv tags en waarom deze vorm van bookmarking sociaal is.

Ga naar delicious.com en maak een gratis account aan. Als het goed is zie je een paar handige knoppen om toe te voegen aan je browser. Deze zijn belangrijk. Met de Tag knop voeg je bookmarks aan de website toe. Welke website ook, met Tag voeg je de site toe als een Delicious bookmark. Simpel!
 

Stel je voor, je bent leraar die vaak wiskunde lessen nodig heeft voor zijn leerlingen. Maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Te veel om te onthouden. Met Delicious hoef je alleen maar te taggen. Hier nog eentje, fijn dank je!

Dit is wat er gebeurt als je een site tagt: een nieuwe browser opent en vraagt om meer gegevens. Je kunt trefwoorden of tags invoeren met info over de site. Zo kun je het makkelijker terug vinden. Bijvoorbeeld: algebra, het beste, werkcollege en huiswerk, en klik save om het op te slaan op je Delicious pagina.

Als je een pagina zo opslaat gebeuren er twee dingen. Eén, de site wordt opgeslagen met al je bookmarks op Delicious.com. Twee, de tags worden opgeslagen in een lijst met al je tags. Herhaal dit voor iedere site die je wilt opslaan. Dit is bookmarken.

We gaan nu 2 maanden vooruit in de tijd en laten zien waarom tags belangrijk zijn. Stel je hebt 100 bookmarks. Chaos. Maar omdat je trefwoorden hebt toegevoegd kan je nu makkelijk sorteren.

 

Voor alle algebra sites klik je op de algebra tag en voila, honderd zijn er ineens 3. Je booksmarks zijn veel overzichtelijker met tags. Maar dat is pas het begin. Nu het sociale aspect.

Voorbeeld: je collega leraren. Hebben zij wat aan jouw bookmarks? Zeker wel! Delicious is voor iedereen. Dat betekent dat vrienden en collega’s jouw tags en bookmarks gewoon kunnen gebruiken. Daarom heet dit Social Bookmarking. Jouw bookmarks zijn van nut voor anderen.

Denk maar eens: jij begon met het opslaan van algebra sites en je collega’s zien interessante sites. Nu gaan zij ook bookmarken en binnen de kortste keren heb je een reservoir aan wiskunde sites en omdat het openbaar is ontdekt iedereen nieuw en relevant materiaal.
 

Samen maak je een netwerk die een continue stroom aan interessante en behulpzame sites levert, gecategoriseerd mbv tags. De moraal is dat social bookmarking orde schept in een potentiele chaos.

 

Nog één keer de 3 stappen: ga naar een social bookmarking site, maak je account aan en voeg de knoppen toe aan je browser. Dan bookmark je sites mbv tags. En als laatste: wees sociaal. Het delen van bookmarks kan je helpen en is vooral leuk om te doen.

Dit was Social Bookmarking verklaard door Common Craft.

What it teaches: 

Deze video introduceert de grondbeginselen van bookmarking met bijvoorbeeld Delicious.com. Het behandelt een voorbeeld van leraars die Social Bookmarking gebruiken om links naar interessante websites te delen. De video laat o.a. zien:

 

  • Het verschil tussen online en offline bookmarks
  • Hoe je een bookmarking website gebruikt
  • Ordenen van bookmarks met tags
  • Het voordeel van het delen van bookmarks

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More