Video Info & Transcript

Video Transcript: 

Het Internet is soms een grote warboel als je iets zoekt. Gelukkig zijn er zoekmachines die het zoeken naar informatie vergemakkelijken.

Dit is Internet zoekstrategieen verklaard door Comon Craft.

Voor we erin duiken, laten we eerst eens kijken hoe zoeken werkt op het Internet. Zoekmachines proberen elk woord op elke pagina te catalogiseren. Dan wordt dit geindiceerd voor een makkelijk overzicht.

Als je een woord zoekt, vindt de zoekmachine alle pagina’s waar het woord voorkomt en laat ze zien in de zoekresultaten. Over het algemeen hebben pagina’s hoog bovenaan de zoekresultaten veel andere pagina’s die naar ze doorlinken. Elke link zegt: “Dit kan wel eens een goed startpunt zijn.”
 

Het probleem is dat er vaak teveel resultaten zijn. Je hebt dus een manier nodig om het aantal resultaten te beperken zodat we vinden wat we zoeken. Zo werkt dit.

Stel, je zoekt een bepaalde vis, en dit zijn alle websites  op het Internet. Zoeken op VIS helpt niet echt. Er zijn teveel resultaten. We moeten specifieker zijn.
 

Probeer je de vis voor te stellen en beschrijf het in het zoekkader. Je ziet dat elk woord dat je gebruikt je dichterbij brengt. Je kunt dit doen voor elke website door je de website met je antwoord in gedachten voor te stellen. Hoe heet de pagina? Welke woorden komen er op voor? Als je deze woorden in het zoekkader typt kom je dichter bij je antwoord.

Maar een slimme zoeker kent een paar standaard afkortingen. Stel je voor je zoekt woorden die in een verband voorkomen, zoals een zinsnede of een citaat. Zoek bijvoorbeeld naar informatie over zandhaaien. Als je zo zoekt, zoekt de machine voor pagina’s met ZAND en HAAIEN. Voor betere resultaten zet je aanhalingstekens bij de woorden, zoals dit. Dit beperkt het resultaat tot de exacte zinsnede.

Dit is  nog een afkorting. Soms hebben worden 2 betekenissen. MATJE bijvoorbeeld is een kleedje en een haardracht. Zoeken op MATJE kan je een een paar resultaten over de haardracht opleveren, maar minder over een kleed.

Om de resultaten met haar te elimineren zetten we een streepje of minteken voor het woord dat we willen uitsluiten. We zeggen dus in feite “laat me alleen resultaten gerelateerd aan kleedjes zien en niet aan haar.” Door specifiek te zijn en woorden en tekens  te gebruiken die waardeloze informatie uitsluiten vind je precies wat je zoekt, zonder dat het Internet alles opslokt.
 

Dit was zoekstrategieen verklaard door Common Craft.

What it teaches: 

Deze video introduceert hoe je een zoekmachine het beste kunt gebruiken. Het toont ware voorbeelden om waardeloze resultaten te verminderen. De video bevat:

  • Hoe zoekmachines werken
  • Keuze van de juiste zoeksleutels
  • Gebruik van aanhalingstekens en het minteken
  • Mengeling van methodes

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More