Video Info & Transcript

Video Transcript: 

Heb je je wel eens afgevraagd waar de tekst en beelden vandaan komen als je een website bezoekt?

 

Dit is het Wereld Wijde Web verklaard door Common Craft.

 

Tegenwoordig is het Web heel gemakkelijk, zolang we een Internetverbindiing hebben. We kunnen miljarden pagina;s bekijken varierend van kleine krokodilletjes tot het weer in Nederland.

 

Om te kijken hoe het werkt, stel je voor dat we ons heel klein kunnen maken en door de draden kruipen en zo het web ontdekken.

 

Om op het web te komen hebben we een verbinding nodig van ons huis of kantoor naar de rest van de wereld. Dit gaat normaal via de telefoon of kabel of zelfs satelliet. Dit zorg ervoor dat informatie over de hele wereld onze computer kan bereiken.

 

Als we de verbinding konden zien en de informatie die erdoor komt dan zag het eruit als kleine pakjes met code. Niet veel mensen kunnen hier wat mee. We hebben een tolk nodig, iets dat die kleine pakketjes code in tekst en beeld omzet.

 

Dat is de web browser. Het vertaalt de informatie tot iets bruikbaars voor ons. Maar waar komt die code vandaan? Als we de code konden volgen naar de bron zouden we zien dat het in een andere computer zit. Geen gewone, maar eentje die gemaakt is om webpagina’s beschikbaar te maken.

 

Dit heet een server. De tekst en het beeld dat op ons scherm verschijnt wonen hier in de server.  Als er maar een server was dan zou het makkelijk zijn. Maar er zijn miljoenen servers en websites. Hoe kunnen we een bepaalde pagina op een bepaalde server vinden?

 

We doen dit met webadressen. Elke server en website hebben een uniek adres. Zolang we het goeie adres hebben kunnen we elke willkeurige pagina op welke server dan ook bekijken.

 

We noemen het Web omdat alle servers onderling verbonden zijjn. We surfen gemakkelijk van de ene naar de andere mbv adressen en de browser. En we hoeven niet alle adressen te onthouden.

 

Web pagina;s gerbuiken afkorten of links – tekst of beeld dat we kunnen klikken en ons naar de pagina’s leidt. Deze links maken een web aan verbindingen dat we makkelijk kunnen volgen.

 

Alles samen noemen we het Wereld Wijde Web. Samenvattend: om een website te vinden typen we een webadres of klikken een link. De informatie van de website zit in een server. Het komt naar ons als kleine pakketjes code en onze browser vertaalt die code naar tekst, foto’s, muziek, video’s en links maken het makkelijk. Hoera!

 

Dit was het Wereld Wijde Web verklaard door Common Craft.

What it teaches: 

Deze video is een korte introductie van het systeem achter het Werld Wijde Web, inclusief definities van browsers, code pakketjes, servers en links. De video behandelt:

  • Waar de informatie die op je scherm verschijnt "woont"
  • Hoe de browser als een vertaler van code pakketjes functioneert
  • Hoe servers onderling verbonden zijn en zo het Web vormen
  • Hoe links computers verbinden met individuele addressen

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More