Video Info & Transcript

Video Transcript: 

Je bent vast wel ziek geweest. Niet leuk. In veel gevallen, verkoudheid bijvoorbeeld, is het een virus…ziektekiemen die zich snel vermenigvuldigen en verspreiden van mens tot mens via handen en niesen.

 

Computervirussen zijn net zo. In plaats van ziektekiemen zijn het computerprogramma’s.

 

Deze programma’s zijn ontworpen door criminelen met het doel zich te verspreiden van PC naar PC als een ziekte. Heeft je PC er eentje, dan kan het alle bestanden wissen, emails versturen zonder toestemming of gevoelige info verzenden.

 

Laten we eens kijken, want wat wij een virus noemen kan een Virus, Worm of een Trojan zijn – we beginnen met virussen.

 

Deze krengen liften met iets mee, bijvoorbeeld wanneer een bestand gedeeld wordt. Dit gebeurt vaak via attachments in emails of een USB stick. Eenmaal geopened en de schade is aangericht. Het virus staat nu op de PC alwaar het zich vermenigvuldigt en wacht op een lift naar een andere PC.

 

Net als bij mensen, is het vaak moeilijk te zeggen of een bestand een virus heeft. Daarom is de beste oplossing een antivirus software. Het stopt virussen je computer te besmetten en verwijdert ze als ie ze vindt.

 

Wormen zijn een stukje lastiger. Het zijn programma’s die zich verspreiden naar computers zonder de tussenkomst van mensen. Criminelen maken wormen die zich verspreiden in een network.

 

Ze verspreiden zich automatisch van PC naar PC, of het nu een klein kantoornetwerk is of een groot network als het Internet. Meestal komen wormen via de achteringang – een truc om de computer te foppen en hem binnen te laten. Eenmaal binnen zoeken ze naar dezelfde achteringang van andere PC’s, een puinhoop achterlatend.

 

De beste oplossing is je software op kantoor en thuis regelmatig  updaten. Dit houdt de deuren dicht en voorkomt problemen.

 

Trojans, ons laatste voorbeeld, zijn gemene krengen. Net als het paard van Troje, is het een vermomming. Trap je erin dan download je een virus van het Internet. Het ziet eruit als een game of handige software, vermomd als een virus.

 

Zo kunnen deze programma’s achteringangen open zetten en criminelen toegang tot je computer en geheime informatie geven via het Web. Niet tof. Vermijd Trojans, download software alleen van vertrouwde sites .

 

Net als handen wassen en je hand voor je mond houden als je hoest, moet je weten wat problemen kan veroorzaken om ze te vermijden. Hou je computer up to date, installer antivirus software – het voorkomt problemen en maakt je PC weer beter.

 

En alsjeblieft, klik niet op links, attachments en bestanden tenzij je weet dat ze legaal zijn. Een klein beetje opletten en je PC blijft gezond en gelukkig.

 

Dit was computervirussen- en bedreigingen – verklaard door Common Craft.

What it teaches: 
  • Een korte blik op computervirussen  als computerprogramma's die zich verspreiden als een ziekte en hoe je besmetting kunt voorkomen door anti-virussoftware.
  • Een introductie van wormen, hoe ze schade aanrichten aan een netwerk en hoe je besmetting kunt voorkomen door regelmatige software updates.
  • Een introductie van trojans, hoe ze ons stiekum een virus laten downloaden en hoe je met behulp van een beetje nuchterheid schade kunt voorkomen.

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More