Video Info & Transcript

Video Transcript: 

Ben jij net als iedereen en zijn PCs een deel van je leven dan helpt het als je weet hoe ze werken. Het lijkt gecompliceerd van binnen, maar als je een paar onderdelen beter begrijpt zie je computers heel anders.

Dit is Computer Hardware verklaard door Common Craft.

 

Je kent ze wel. Je hebt ze in alle afmetingen, maar ze werken ongeveer hetzelfde. Sterker nog, als je naar binnen kijkt zie je dezelfde basisonderdelen. En het is deze hardware die het werk doen in computers.

 

Laten we eens kijken naar wat je al kent, een huis. Het mooie aan een huis is dat je ruimte hebt voor al je spullen. Sommige huizen hebben zefs een kelder dat de perfecte opslagruimte is voor spullen die je niet altijd gebruikt. Hoe groter de kleder, deste meer opslag.

 

Hetzelfde geldt voor computers. Ipv dozen en fietsen hebben we  een plek nodig voor onze foto’s, muziek, documenten en software. In een

PC heb je geen kelder maar een hardeschijf. Een hardeschijf is de plek waar je dingen bewaart die vaak nodig hebt. Net als een kelder geldt ook hier, hoe groter de schijf, deste meer opslagruimte.

 

Maar kelders zijn niet ideaal. Naar de kelder gaan kost tijd als je iets nodig hebt. Kasten op de begane grond zijn handig. Ze zijn kleiner en makkelijker toegankelijk. Je hoeft niet altijd de trap af.

 

Net als bij computers. Sommige dingen opgeslagen op je PC zijn moeilijk om snel te openen omdat ze een lange weg moeten nemen Daarom gebruiken PCs RAM of Random Access Memory. Dat maakt informatie sneller toegankelijk. RAM maakt computers sneller. Bovendien wordt de RAM kast iedere keer leeggemaakt als je je PC opstart.

 

Huizen hebben allerlei onderdelen die samenwerken. Een butler zou handig zijn om de huishouding te doen. Als het te heet is gaat de airco lager en als het donker wordt wil je het licht graag aan.

 

Computers hebben dat ook. Iets moet er voor zorgen dat alles soepel loopt. Dat doet de processor. Het is maar klein en het is de butler van de computer. Het zendt en ontvangt info, voert taken uit en zorgt dat de software draait. En hoe sneller het die taken uitvoert deste sneller is je PC.

 

Dus, nog een keer: de harde schijf is de kelder. De opslag voor dingen die je soms nodig hebt. RAM is de kast op de begane grond. Je kunt er snel en makkelijk bij. En de processor is de butler die het huishouden doet en zorgt dat alles soepel werkt.

 

De volgende keer dat je een PC gebruikt denk wat er gebeurt onder de kap. Verschillende hardware werkt samen om jouw werk uit te voeren.

Dit was Computer Hardware verklaard door Common Craft.

What it teaches: 

Deze video introduceert drie soorten van computer hardware: harde schijf, RAM, de processor. We gebruiken een huis als voorbeeld om de rol van elk onderdeel te beschrijven. Deze video bevat:

  • De drie belangrijkste onderdelen van iedere comuter
  • De rol van hardware als opslagmedium
  • De rol van RAM geheugen en snellere toegang van bepaalde informtie
  • De rol van de processor als aansturing van het gehele systeem.

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More