Video Info & Transcript

Video Transcript: 

 

Computerbestanden zijn niet meer wat het was. Een korte HD video kan al meer dan 1 gigabyte zijn. Hoe groter het bestand deste moeilijker we ze kunnen uitwisselen. Gelukkig is er nu een manier om grote bestanden snel en gemakkelijk op het Net uit te wisselen.

 

Dit is BitTorrent verklaard door Common Craft.

 

Blake was zo blij. Hij is de voorzzitter van de Wildemannen fanclub en hoorde dat er een nieuwe video de ronde deed. Hij moest die video op zijn computer hebben. Hij probeerde het te downloaden van de website maar die was veel te langzaam. Omdat iedereen het tegelijk aan het proberen was, crashte de site. Blake was verdrietig.

 

Een fan zei dat je de video ook via BitTorrent kan downloaden. In tegenstelling tot een normale downlaod werkt BitTorrent zelfs sneller als er meer mensen downloaden – en het kan met ieder willekeurig bestand.

 

Blake ging naar bittorrent.com en downlaode BitTorrent gratis. Maar toen hij het programma opende was hij verbaasd. Geen video’s, en hij wist niet waar ie moest beginnen. Maar hij begreep al gauw dat BitTorrent werkt als een soort webbrowsers. Net als je browser speciale info nodig heeft, zo heeft BitTorrent bestanden nodig die heten “torrents”. Al gauw vond ie een site met heel veel torrents. En iets later vond ie de Wildeman video torrent en die downloade hij naar zijn PC en met 1 klik kwam BitTorrent tot leven en begin de downlaod naar zijn PC – maar hoe werkt het nou.

 

Een van zijn vrienden legde hem uit hoe een downlaod werkt zonder BitTorrent. Als je een bestand downlaod komt het naar je computer als een stream of stroom van een enkele bron. Als meer mensen het bestand willen raakt de bron overspannen en kan zelfs crashen.

 

BitTorrent lost dit op door iedere downloader een bron te maken. Zo krijgen ze stukjes van het bestand maar geven ook weer stukjes aan anderen. Samen worden de downlaoders een netwerk van meerdere bronnen. ZO wordt downlaoden snel en makkelijk

 

Achter de schermen werkt het zo. Als we download klikten kreeg Blake een torrentbestandje. Hier staat informatie over de video in, zoals welke stukjes we nodig hebben voor de hele video. Maarr er ontbreekt iets. Blake heeft een verbinding nodig met andere gebruikers die stukjes van zijn video hebben

 

BitTorrent gebruikt een zgn Tracker die Blake’s computer vertelt waar de andere computers, de “peers” zich bevinden. De tracker weet welke computers al aan het donwloaden zijn of die het hele bestand al hebben en stuurt Blake;s computer daar op af. Zo krijgt hij wat ie zoekt en wisselt ie stukjes uit aan andere downlaoders.

Blake snapt het. BitTorrent werkt omdat downloaders tegelijk de bron worden. En hoe meer downlaoders destte meer bronnen en snellere  downlaods.

 

Uiteindelik had Blake zijn video in no time. Maar toch was hij een klein beetje teleurgesteld. De wildeman was maar een wookie. Maar hijj weet nu dat BitTorrent sneller downloadt van het Internet.

 

Dit was BitTorrent verklaard door Common Craft

What it teaches: 

Deze video laat zien hoe de techniek van BitTorrent tewerk gaat om makkelijk en snel bestanden te downloaden. Inclusief:

  • Hoe bestanden gedeeld  worden op het Web en wat BitTorrent anders maakt
  • De BitTorrent applicatie en hoe het gebruikt wordt
  • Hoe trackers, peers en hosts samenwerken om "stukken" van bestanden te versturen
  • Hoe idereen BitTorrent kan gebruiken voor het delen en downloaden van bestanden

Become a Better Explainer

Learn powerful explanation skills from Common Craft founder, Lee LeFever via self-paced courses.

Sign up for our FREE course at the Explainer Academy.

 

Test our Tools

Test our Tools

Try before you buy. Download sample video and image files or try our video embed codes.

Test our Tools

Custom Video Services

Need a Video For Your Product or Service? We can help. Tell us about your needs and we'll be in touch!

Contact Us

The Art of Explanation book by Lee LeFever

The Art of Explanation

Make your ideas, products and services more understandable.

Learn More