What We Do:

We can help you become an explanation specialist.

Common Craft Membership

Start your life as an explainer with Common Craft Membership. Prices start at just $49 per year. It provides:

Cut-Outs:

Make your presentation or video remarkable with 800+ digital images in Common Craft Style, plus Know-How resources for using them.

Download a Sample

Ready-made Videos:

Educate others with 50+ ready-made video explanations that you can embed on your website or download for offline use.

Test embedding a video

We Wrote the Book on Explanation

The Art of Explanation

A book by Lee LeFever

The Art of Explanation will help you become an explainer.

Learn More

Need a Video for Your Product?

The Explainer Network

Our network of custom video producers can create short, animated videos that make your product or service easier to understand.

Find a Producer

Video Transcript

Welkom bij Wikis verklaard door Common Craft. Deze 4 vrienden gaan kamperen en willen weten wat ze moeten meenemen in hun rugzakken. Het is belangrijk dat ze goed plannen van te voren.

Ze heb allemaal een computer en sturen elkaar een email. Al gauw hebben ze een wirwar van emails. Email is niet ideaal als je een groep moet organiseren. Dit is ouderwets – Boe! Belangrijke info is verspreid over je inbox. Zo kun je niet plannen. Opnieuw!

 

Het kan beter, met een zogenaamde “wiki”. Met een wiki kan je als groep veel beter coordineren. Dit is de nieuwe manier – jippie!

De meeste wiki’s werken volgens hetzelfde principe. Je kunt heel gemakkelijk dingen aanpassen op een webpagina met één klik. Het is net zo makkelijk als woord wissen en herschrijven. De knoppen zijn erg belangrijk. 2 zijn essentieel, nl “edit” en “save”. Laten we eens gaan kijken.
 

Hier zijn onze kampeervrienden en dit is een wiki pagina. Alle wikipagina’s hebben een edit knop. Klik erop en de webpagina wordt een document dat je kunt aanpassen. Je kan dingen toevoegen, verwijderen, de opmaak aanpassen, net of je een brief schrijft.

Als je klaar bent, gewoon weer opslaan en het document wordt weer een webpagina, zo kan de volgende het aanpassen – simpel! Aanpassen, typen en opslaan. Zo kan een groep veel beter coordineren. Eens kijken of onze kampeervrienden zo de juiste uitrusting kunnen regelen.

 

Mary abonneert zich op een wikipagina en ziet de site voor de eerste keer. Ze klikt op edit een kan beginnen. Ze maakt 2 lijsten voor kamperen: Wat hebben we en wat hebben we nodig. Onder “hebben we” staat alles dat zij meebrengt: koelbox, kooktoestel, zaklamp. Onder “hebben we nodig” een lijstje dat de anderen moeten meenemen: kompas, aansteker, water en proviand. Nu weer opslaan met de save knop en er staan 2 lijstjes voor de kampeertrip.

Nu is John aan de beurt. Net als Mary klikt hij op edit en hij kan document aanpassen. John biedt aan eten en water te regelen en zet ze in het “hebben we” lijstje. Hij denkt ook dat zee en zakmes en touw nodig hebben. Nu klikt hij op save en de wiki is klaar voor de volgende uit de groep.

 

Henry gaat naar de wiki, klikt op edit en hij kan aanpassingen maken. Hij bedenkt dat ze een tent nodig hebben. Hij slaat de pagina op en deze is nu klaar voor Frank. Frank biedt aan de rest te regelen en daarmee is het process afgerond; de perfecte lijst zonder ook maar een email – cool!

 

Wacht even! Ze hebben nog een camping nodig. De wiki heeft een andere pagina nodig. John gaat naar de wiki, klikt op edit en voegt “Locaties” toe en selecteert het. Dan klikt hij op “link” en voegt een link naar een nieuwe pagina toe.
 

John slaat de pagina op en nu komt Frank weer op de wikipagina. Hij ziet de lijstjes en klikt op de “lokaties” link en komt op de nieuwe pagina. Hier kan de groep ook weer met aanpassen, typen en opslaan een lokatie uitzoeken.

 

Met deze drie knoppen “edit”, “save” en “link” plan je net zo makkelijk een kampeertocht of ‘s werelds grootste encyclopedie.

Dit was Wiki’s verklaard door Common Craft.

What it teaches

Deze video introduceert een "wiki-pagina" als hulpmiddel voor een groep kampeervrienden en hoe je informatie kan ordenen en rangschikken. De video laat zien:

 

  • Waarom email een slechte keuze is voor het plannen van je uitje
  • De grondbeginselen van een wiki
  • Hoe je als groep met de wiki dingen kunt toevoegen, verwijderen en aanpassen
  • Hoe het toevoegen van een extra wiki handig kan zijn

Features of Common Craft Membership

We wrote the book on explanation.

Learn More

 

Who uses Common Craft?

Businesses and schools, large and small, in over 50 countries enlighten and motivate with Common Craft explanations.

Explainer Network Image

Common Craft Custom Videos

We can help you get a custom video that explains your product or service. 

Contact Us

 

Question Graphic

Still have questions?

Go to FAQAsk Common Craft

Get new video alerts by email!