What We Do:

We can help you become an explanation specialist.

Common Craft Membership

Start your life as an explainer with Common Craft Membership. Prices start at just $49 per year. It provides:

Cut-Outs:

Make your presentation or video remarkable with 800+ digital images in Common Craft Style, plus Know-How resources for using them.

Download a Sample

Ready-made Videos:

Educate others with 50+ ready-made video explanations that you can embed on your website or download for offline use.

Test embedding a video

We Wrote the Book on Explanation

The Art of Explanation

A book by Lee LeFever

The Art of Explanation will help you become an explainer.

Learn More

Need a Video for Your Product?

The Explainer Network

Our network of custom video producers can create short, animated videos that make your product or service easier to understand.

Find a Producer

Video Transcript

Je kent de hype vast wel. Sociale Media is de next big thing. Maar wat is het? Dit is Sociale Media verklaard door Common Craft.

Dit is Schepstad, een stadje bekend om zijn roomijs. Al meer dan 20 jaar produceert het Grote IJsbedrijf kwalitatief zeer hoog roomijs in een grote fabriek in de stad.

Een paar jaar geleden toonde onderzoek aan dat ze hun winst konden vergroten door 3 smaken aan te bieden: Chocolade, Vanille en Aardbei. De bewoners van het stadje waren gelukkig. Ze dachten dat het altijd zo zou blijven. Toen gebeurde er iets in Schepstad. Een nieuwe uitvinding! Plotseling kon iedereen zijn eigen ijs maken voor een paar dollars. Dit veranderde alles. De familie Smit ging Ananasijs maken. De familie Jones ijs met pecannoten. Al gauw maakte Schepstad elke smaak onder de hemel tegen een hele kleine kostprijs.

 

Tuurlijk waren sommige smaken populairder dan andere, maar dat was prima. Sylvia’s zure ijs had een kleine maar trouwe klantengroep. Prima. Ze had net genoeg inkomen nodig om ingredienten te kopen voor haar volgende lading. Jerret’s rood fluwelenijs werd zo beroemd dat ie zijn eigen winkel opende.

Mettertijd ging men anders over roomijs denken. Het kwam niet altijd uit de fabriek, maar ook van vrienden en buren. Het werd iets dat je kon delen, wat je dichter bijelkaar bracht, iets om te vieren. Het Grote Ijsbedrijfmaakte nog steeds het beste vanilleijs en tot hun verbazing groeide de vraag zelfs. Maar het waren de unieke, originele en authentieke smaken door de bewoners gemaakt die van Schepstad een trekpleister maakte.

 

Wanneer men echter aankwam was er een probleem. Er waren teveel smaken. Bezoekers werden overdonderd. Ze hadden een manier nodig om nieuwe, populaire en voor hun interessante smaken te vinden.

Franklin had een idee voor zijn ijs. Naast zijn huis plaatste hij een groot bord en nodigde bezoekers uit van gedachten te wisselen over zijn roomijs. Ze konden beschrijvende woorden gebruiken, sterren om te waarderen en berichten achterlaten.  Men vond het te gek. Met een blik op het bord wist je wat voor ijs hij had.

 

Mettertijd had elke bewoner een bord. Sylvia’s bord liet zien dat niet iedereen dol was op haar ijs, maar dat het wel erg uniek en interessant was. Jarret’s bord liep over van de posittieve commentaren en waarderingen.

 

AL gauw werd een aantal dingen duidelijk. Ten eerste werd hun ijs beter want ze leerden van de klanten. Ten tweede waren gratis commentaren veel waardevoller dan dure reklames. Ten derde, mbv de borden vonden de klanten precies wat ze wilden.

 

Met behulp van nieuwe techologien werd de gemeenschap uniek. Dit is dus Sociale roomijs, van de mensen door de mensen. Zo blijkt dat ijs en Sociale Media veel overeenkomsten hebben.

 

Tegenwoording kan iedereen zijn eigen smaak maken dankzij gratis tools als blogs, podcasts en videosharing. En we hebben ook nieuwe manieren voor echte mensen om feedback achter te laten, te organiseren en promoten.

Of je nou een groot bestaand bedrijf bent, of een individu met trouwe fans, of gewoon iemand met ideeen en meningen, Sociale Media creert nieuwe mogelijkheden en communiceert met je volgelingen.

Nieuwe technieken komen en gaan overal ter wereld. En als ze bij jouw aankloppen is de keuze aan jou: Welke smaak zal jij verzinnen?
 

Dit was Sociale Media verklaard door Common Craft.

What it teaches

Deze video is een metafoorrijke introductie van sociale media. De video vertelt het verhaal van een stadje dat verandert als gevolg van democratisering. De video bevat:

  • De rol van sociale media en de productie van video's en muziek op het web.
  • Het verschil tussen sociale en traditionele media
  • Hoe fans bepalen wat er te zoeken is en wat populair is
  • De voordelen van sociale media op persoonlijk- en bedrijfsniveau

Features of Common Craft Membership

We wrote the book on explanation.

Learn More

 

Who uses Common Craft?

Businesses and schools, large and small, in over 50 countries enlighten and motivate with Common Craft explanations.

Explainer Network Image

Common Craft Custom Videos

We can help you get a custom video that explains your product or service. 

Contact Us

 

Question Graphic

Still have questions?

Go to FAQAsk Common Craft

Get new video alerts by email!